SON GELİŞME
--:--:--

ABD ve İran’dan karşılıklı saldırıları durdurma kararı Doha’da kritik zirve

ABD ve İran’ın karşılıklı saldırıları durdurma kararı aldığı bildirildi. Hürmüz Boğazı anlaşmazlığı için kritik Doha zirvesi Salı günü.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD ve İran’dan karşılıklı saldırıları durdurma kararı Doha’da kritik zirve

ABD ve İran’ın, bölgedeki karşılıklı saldırıları durdurma konusunda mutabakata vardığı bildirildi. Tarafların, Hürmüz Boğazı’ndaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla Salı günü Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelmeyi planladığı aktarıldı. Bu gelişme, Axios haber sitesinin üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı iddialarla gündeme geldi.

Axios’a konuşan bir ABD’li yetkili, “Tüm saldırıları durdurmaya karar verdik” ifadesini kullandı. Başka bir yetkili ise teknik görüşmelerin devam edeceği bu süreçte her iki tarafın da “şimdilik” geri çekileceğini ve Hürmüz Boğazı’ndaki gemilerin serbestçe hareket edebileceğini belirtti.

Hürmüz Boğazı Görüşmelerin Odak Noktası Oldu

Salı günkü müzakerelerin başlangıçta İran’ın nükleer programını ele almak üzere İsviçre’de yapılması planlanmıştı. Ancak bölgede yaşanan son gerginlikler, görüşmelerin farklı bir mekana taşınmasına ve ana odak noktasının Hürmüz Boğazı olarak değişmesine neden oldu.

ABD teknik heyetinin başında bulunan Nick Stewart’ın da Salı günü yapılacak görüşmelere katılması bekleniyor. Bu katılım, Washington’ın konuya verdiği önemi gösteriyor.

Önceki Görüşmeler İptal Edilmişti

İran Dini Lideri’nin Eserlerini Koruma ve Yayımlama Ofisi üyesi Mehdi Fezaeili, İranlı teknik müzakere heyetinin daha önce ABD ile İsviçre’de yapılması planlanan görüşmelere katılmadığını açıklamıştı. Fezaeili, İran’ın son günlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle toplantıya katılmayı reddettiğini belirtmişti.

İranlı yetkili, bu kararın bir diğer nedeninin de Tahran’ın karşı tarafın bazı şartları yerine getirip getirmediğini görmek istemesi olduğunu ifade etti. Fezaeili, söz konusu şartlar arasında İran’ın dondurulmuş varlıklarına erişebilmesinin de bulunduğunu kaydetti.

ABD merkezli Wall Street Journal da bu hafta sonu İsviçre’de yeniden başlaması planlanan ABD-İran görüşmelerinin ertelendiğini öne sürmüştü. Gazete, iki taraf arasında artan gerginlik ve yeniden başlayan saldırıların diplomatik süreci olumsuz etkilediğini aktarmıştı.

Haberde, yetkililerin temasların devamına ilişkin herhangi bir tarih belirlemeden görüşmeleri askıya aldığı belirtilmişti. Bu durum, mevcut Doha zirvesinin önemini artırıyor.

Benzer Haberler
Güney Kore’den Kuzey’e Barış Çağrısı Kim Yo-jong Eleştirilerine Yanıt
Güney Kore’den Kuzey’e Barış Çağrısı Kim Yo-jong Eleştirilerine Yanıt
Son dakika | Suriye’den İsrail’e tarihi fırsat çağrısı
Son dakika | Suriye’den İsrail’e tarihi fırsat çağrısı
İngiliz Sinemaları Meta Akıllı Gözlüklerini Korsanlık Endişesiyle Yasaklamayı Değerlendiriyor
İngiliz Sinemaları Meta Akıllı Gözlüklerini Korsanlık Endişesiyle Yasaklamayı Değerlendiriyor
Endonezya Flores Depreminde Can Kaybı 75’e Yükseldi
Endonezya Flores Depreminde Can Kaybı 75’e Yükseldi
Trump’ın Onay Oranı Başkanlık Döneminin En Düşük Seviyesine Geriledi
Trump’ın Onay Oranı Başkanlık Döneminin En Düşük Seviyesine Geriledi
ABD Robot Süpürgelere Yasak Getirdi Ulusal Güvenlik Gerekçesiyle Satışlar Durduruldu
ABD Robot Süpürgelere Yasak Getirdi Ulusal Güvenlik Gerekçesiyle Satışlar Durduruldu
Haberin Doğru Adresi
Haber Ab

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları HABERLER 07 'de saklıdır.