DOLAR 32,2057 -0.02%
EURO 35,4125 0.35%
ALTIN 2.510,890,42
BITCOIN 2143624-0,67%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AB, Rusya’nın Dondurulan Varlıklarından Elde Edilen Gelirleri Ukrayna’nın Savunmasında Kullanacak
  • Haber Ab
  • Ekonomi
  • AB, Rusya’nın Dondurulan Varlıklarından Elde Edilen Gelirleri Ukrayna’nın Savunmasında Kullanacak

AB, Rusya’nın Dondurulan Varlıklarından Elde Edilen Gelirleri Ukrayna’nın Savunmasında Kullanacak

ABONE OL
Mayıs 8, 2024 20:14
AB, Rusya’nın Dondurulan Varlıklarından Elde Edilen Gelirleri Ukrayna’nın Savunmasında Kullanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB Ülkeleri Rus Varlıklarından Elde Edilen Parayı Ukrayna’nın Savunmasında Kullanma Kararı Aldı

AB Dönem Başkanı Belçika’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre AB ülkelerinin büyükelçileri, Rusya’nın dondurulan varlıklarından kaynaklanan olağanüstü gelirlere ilişkin tedbirler üzerinde prensipte anlaştı.

Ursula von der Leyen: “Dondurulan Rus Varlıklarının Gelirleri Ukrayna İçin Kullanılacak”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna için kullanılmasına ilişkin teklifimiz konusundaki siyasi anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum” ifadesini kullandı. Von der Leyen, söz konusu paranın Ukrayna ve Avrupa’yı daha güvenli bir hale getireceğine vurgu yaparak, bunun güçlü bir sembol olduğuna dikkat çekti.

AB, Euroclear Aracılığıyla Dondurulan Rus Varlıklarından Gelir Elde Ediyor

AB ülkeleri, savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 200 milyar avrosunu dondurdu. Rus varlıklarını elinde tutan finansal kurumlar bu paralarla vadesi geldikçe yeniden yatırım yaparak ciddi bir kazanç sağlıyor. AB’nin dondurduğu Rusya Merkez Bankası rezervlerinin 180 milyar avrosu, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear’da bulunuyor.

Euroclear, AB yaptırımları nedeniyle dondurulan Rus varlıklarının faizinden geçen yıl 3 milyar avrodan fazla gelir elde etmişti. AB Komisyonu hazırladığı teklifle, Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba yatırılmasını ve bunun Ukrayna için kullanılmasını öngörüyor. Böylece AB ülkeleri, dondurulmuş Rus varlıklarının yatırıma dönüştürülmesinden elde edilen yıllık yaklaşık 3 milyar avroluk karın, Ukrayna’ya silah ve mühimmat alımında kullanılmasına yönelik planda anlaşma sağlamış oldu.

AB’nin planı kapsamında, karın yüzde 90’ının Ukrayna’ya silah alımına, yüzde 10’unun ise diğer çeşitli yardımlara aktarılması öngörülüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.