Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, her yıl sonunda düzenlenen Bakanlar Konseyi Toplantısı, AGİT’in en önemli karar alma ve yürütme organı olarak öne çıkıyor.
Bu yılki toplantıda Avrupa-Atlantik ve Avrasya coğrafyasındaki güvenlik durumunun değerlendirilmesi, güncel sınamaların ele alınması ve AGİT’in gündemindeki konular ile işleyişine dair hususlar hakkında görüş alışverişi yapılması öngörülüyor.
Toplantıda, Teşkilat Genel Sekreterliği dahil AGİT’teki dört üst düzeyli pozisyona yapılacak atamalar da ele alınacak. Malta’da düzenlenecek toplantının ardından AGİT Dönem Başkanlığı’nı 2025 yılında Finlandiya devralacak.
Türkiye’nin AGİT’e desteğinin vurgulanması bekleniyor. Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekle adil ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik diplomasi ve diyaloğa verdiği önem hatırlatılacak.
Türkiye, AGİT’in üç boyutunda (siyasi-askeri, ekonomi-çevre, insani) aktif bir rol üstleniyor. Ülke, terörizmle mücadele, sınır güvenliği, insan ticaretiyle mücadele gibi konularda AGİT’in çalışmalarına katkı sağlıyor.
Türkiye, 1999’da AGİT Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı ve İstanbul’da Avrupa Güvenlik Şartı’nın imzalanmasına öncülük etti. Ayrıca, Türkiye’nin eş başkanlığında AGİT’te Arabuluculuk Dostlar Grubu oluşturuldu.
AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı, AGİT’in geleceğine yön veren ve üye ülkeler arasındaki iş birliğini pekiştiren önemli bir platform olarak dikkat çekiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.