DOLAR 32,4892 0.32%
EURO 34,7253 0.32%
ALTIN 2.406,341,11
BITCOIN 1864179-4,44%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Atatürk Üniversitesi’nden Yenilikçi Proje: “Terapotik Dokunmatik” Cihazı
  • Haber Ab
  • Sağlık
  • Atatürk Üniversitesi’nden Yenilikçi Proje: “Terapotik Dokunmatik” Cihazı

Atatürk Üniversitesi’nden Yenilikçi Proje: “Terapotik Dokunmatik” Cihazı

ABONE OL
Nisan 18, 2024 17:10
Atatürk Üniversitesi’nden Yenilikçi Proje: “Terapotik Dokunmatik” Cihazı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

El Şeklinde Geliştirilen Cihaz Yoğun Bakım Hastalarına Destek Oluyor

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden akademisyenlerin işbirliğiyle geliştirilen “Terapotik Dokunmatik” cihazı, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine destek oluyor.

COVID-19 Döneminde Ortaya Çıkan Bir Fikir

Doç. Dr. Bahar Çiftçi, COVID-19 sürecinde hasta yakınlarının hastalarını ziyaret edememesinden kaynaklanan bir ihtiyaç doğrultusunda cihazın fikrinin ortaya çıktığını belirtti. Cihaz, hastaların eline yerleştirilerek sıkma refleksleri gibi hareketler ile dokunma ve ses terapilerini bir araya getiriyor.

İnsan Eline Benzerlik Ön Planda

Cihazın özel bir madde ile insan eli dokusuna benzer şekilde tasarlandığını vurgulayan Doç. Dr. Çiftçi, “Cihazın insana dokunma hissiyatı vermesi ve aynı zamanda sıcaklık hissiyatı sunması önemli. Bu sayede hasta yakınlarının seslerinin, müziğin veya doğa seslerinin hastalara ulaştırılması sağlanıyor.” şeklinde konuştu.

Çalışmanın hastalar üzerindeki etkilerini gözlemlemek için bilimsel çalışmalara başlayan ekip, hastaların yaşam bulguları üzerinde cihazın etkilerini araştırmaya devam ediyor. Özellikle yoğun bakımda olan hastalara moral verilmesi ve tedavi süreçlerine olumlu katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.