DOLAR 32,4358 -0.2%
EURO 34,8935 -0.01%
ALTIN 2.421,72-0,03
BITCOIN 1882814-4,39%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BM Raporörleri: Gazze’deki Eğitim Saldırıları Endişe Verici
  • Haber Ab
  • Dünya
  • BM Raporörleri: Gazze’deki Eğitim Saldırıları Endişe Verici

BM Raporörleri: Gazze’deki Eğitim Saldırıları Endişe Verici

ABONE OL
Nisan 18, 2024 18:08
BM Raporörleri: Gazze’deki Eğitim Saldırıları Endişe Verici
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BM Raporörlerinden Eğitim Sistemi Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerince yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki okullara, üniversitelere, öğretmenlere ve öğrencilere yönelik saldırılarla ilgili büyük kaygı duyulduğu belirtildi.

Gazze’deki Eğitim Sistemi Tehlikede

Açıklamada, Gazze’deki okulların yüzde 80’inden fazlasının yıkıldığı veya hasar gördüğü vurgulanarak, “Filistin eğitim sisteminin sistematik olarak yok edilmesi konusunda ciddi endişe duyuyoruz” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Eğitim Katliamı Nitelendirmesi

BM raportörlerince yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıların “eğitim katliamı” olarak nitelendirildiği belirtildi. Öğrenciler, öğretmenler ve personelin hedef alındığı, eğitim altyapısının tahrip edildiği kaydedildi.

Ölü ve Yaralı Sayıları

Son 6 ay içinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında, 5 bin 479’dan fazla öğrenci, 261 öğretmen ve 95 profesörün hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, 7 bin 819 öğrenci ve 756 öğretmenin yaralandığı ifade edildi.

Uluslararası Topluma Çağrı

Açıklamada, eğitim sistemine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, uluslararası toplumun bu tür ihlalleri sorumlu tutacağına dair açık bir mesaj verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, eğitim sisteminin finanse edilmesi ve yeniden inşa edilmesi gerekliliği vurgulandı.

BM Özel Raporörleri

BM özel raportörleri, insan hakları konseyinin özel mekanizmaları sürecinin bir parçası olarak biliniyor. Bağımsız özel mekanizmalar, dünya genelindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.