Çin, Orta Doğu’da artan nüfuz mücadelesinde İran ile olan yakın ilişkilerini güçlendirirken aynı zamanda İsrail’e verdiği destekle ABD’nin bölgedeki etkisini zayıflatma stratejisi izliyor. Petrol ve ekonomik ilişkileri göz önünde bulunduran Çin, krizden zarar görmemek adına dengeli bir politika yürütüyor.
ABD, İran-İsrail geriliminin bölgedeki istikrarsızlığı artıracağı ve ekonomik çıkarlarını tehdit edebileceği endişesi taşıyor. Ancak İsrail’in ABD’ye olan bağlılığı ve İran’a karşı tutumu, Washington’ı krizde nasıl bir tavır takınacağı konusunda zor durumda bırakıyor.
Çin, Orta Doğu’da ABD’nin azalan nüfuzunu fırsata çevirmeye çalışırken İran ve diğer bölge ülkeleriyle yakın ilişkiler kuruyor. ABD ise krizden minimum zararla çıkmak ve Çin’in ekonomisine darbe indirmek adına stratejiler geliştiriyor. Her iki süper güç de bölgedeki çatışmanın kontrol altında tutulması için çalışıyor.
Küresel petrol arzına etkisi olacak bir İran-İsrail savaşı, Çin ve ABD’nin ekonomileri üzerinde ciddi bir darbe potansiyeli taşıyor. Uzmanlar, bölgedeki krizden kaçınma çabalarının sürdüğünü ancak İsrail’in tutumu ve Amerika’nın politikaları nedeniyle endişelerin devam ettiğini belirtiyor.
Çin ve ABD, Orta Doğu’da İran-İsrail gerilimi karşısında farklı stratejiler izliyor olsalar da her iki ülke de bölgedeki istikrarsızlığın kendilerine zarar verebileceğinin farkında. Krizden en az zararla çıkmak adına çaba gösterirken, bölgedeki gelişmelerin küresel ekonomi ve politika üzerindeki etkileri yakından takip ediliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.