Kış aylarında sık karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonları herkesi etkiler, ancak özellikle çocukluk çağında sıkça görülen bademcik iltihabı aileleri endişelendiriyor. Bademcik iltihabı, boğazda büyük sıkıntılara neden olabilir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Oysu konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Bademcik iltihabının her yaştan çocukta görülebileceğini belirten Prof. Dr. Oysu, enfeksiyonun genellikle 2 yaşından sonra sıklaştığını söylüyor. Bakteri veya virüslerin neden olduğu bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, yutma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Bademcik iltihabı tedavisi için öncelikle hekime başvurulması önerilir. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Ancak, bademciklerin sık tekrarlayan iltihaplanması durumunda cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilir. Prof. Dr. Oysu’ya göre, bademciklerin alınması gereken durumlar belirli kriterlere göre belirlenir.
Bademcik ameliyatı çoğu ebeveyni endişelendirir. Ancak, Prof. Dr. Oysu, cerrahi müdahalenin uzun vadede olumsuz bir etkisinin olmadığını vurguluyor. Aksine, bademciklerin alınması çocuğun büyüme ve gelişimine olumlu katkıda bulunabilir. İhmal edilen bademcik sorunları ise çocukların yüz, çene ve diş gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.