DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20829061,28%
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Türkiye’yi Enflasyon ve Faiz Liginde Üst Sıralara Taşıdı
  • Haber Ab
  • Ekonomi
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Türkiye’yi Enflasyon ve Faiz Liginde Üst Sıralara Taşıdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Türkiye’yi Enflasyon ve Faiz Liginde Üst Sıralara Taşıdı

ABONE OL
Nisan 25, 2024 20:14
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Türkiye’yi Enflasyon ve Faiz Liginde Üst Sıralara Taşıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erdoğan’ın Talimatıyla Değişen Ekonomi Yönetimi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Mayıs 2023 seçimleri öncesinde uygulanan faiz ve kur politikası, Türkiye’yi yüksek enflasyon liginde ilk sıralara soktu. Bu durum Türkiye’yi ödemeler dengesi krizinin eşiğine getirdi ve yabancı sıcak para ihtiyacını artırdı. Seçimlerin ardından ekonomi yönetimi ve politikaları değişti.

Yeni Ekonomi Yönetimi ve Politikalar

Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Nureddin Nebati’nin yerine Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna ise Şahap Kavcıoğlu’nun yerine önce Hafize Gaye Erkan sonra Fatih Karahan getirildi. Erdoğan, faiz indirimini desteklerken seçim sonrasında faizlerin yükseltilmesine onay verdi. Bu değişikliklerle birlikte faizlerle döviz kurları ve vergiler de artırıldı ve enflasyon hızla yükseldi.

Faiz ve Enflasyon Durumu

Mayıs 2023’te yüzde 8,5 olan TCMB politika faizi, bugün itibarıyla yüzde 50 seviyesinde bulunuyor. Türkiye, yüksek faiz liginde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Enflasyon ise mart ayı itibarıyla yüzde 68,5 seviyesinde bulunuyor ve Türkiye bu oranla enflasyon liginde dördüncü sırada yer alıyor.

Dünya Sıralamaları

Yüksek faiz liginde Arjantin ve Venezuela’nın ardından Türkiye üçüncü sırada yer alırken, enflasyon liginde Arjantin’in açık ara farkla lider olduğu sıralamada Türkiye dördüncü sırada bulunuyor. Arjantin’de enflasyon yüzde 288 seviyesindeyken, Türkiye’nin enflasyonu yüzde 68,5 seviyesinde bulunmaktadır.

Özetle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomi politikaları Türkiye’yi enflasyon ve faiz liginde üst sıralara taşımış durumda.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.