DOLAR 34,2353 -0.06%
EURO 37,3288 -0.21%
ALTIN 2.932,480,53
BITCOIN 22911361,46%
İstanbul
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Doç.Dr. İlker Kiriş‘ten Varis Hastaları İçin Bitkisel Reçete ve Beslenme Önerileri
  • Haber Ab
  • Gündem
  • Doç.Dr. İlker Kiriş‘ten Varis Hastaları İçin Bitkisel Reçete ve Beslenme Önerileri

Doç.Dr. İlker Kiriş‘ten Varis Hastaları İçin Bitkisel Reçete ve Beslenme Önerileri

ABONE OL
Mart 13, 2022 11:08
Doç.Dr. İlker Kiriş‘ten Varis Hastaları İçin Bitkisel Reçete ve Beslenme Önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Varis, özellikle bacaklarda yüzeysel toplardamarların kalıcı bir şekilde genişlemesi, belirgin ve kıvrıntılı hale gelmesidir. Varisler, bacak ağrısı, bacaklarda ödem, ağırlık, dolgunluk hissi ve kramplar gibi yakınmalara yol açar. Yakınmalar ayakta durmakla, akşama doğru ve sıcak havalarda artar ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Ayrıca, ince kılcal damar varisleri neden oldukları kötü görüntü ile hastayı kozmetik ve psikolojik açıdan rahatsız eder. Varisleri olan hastalar bir Kalp ve Damar Cerrahisi doktoruna başvurarak muayene olmalıdır. Bacak toplardamar ultrasonografi (renkli Doppler) incelemesi yapılarak kişiye özel tedavi planı hazırlanmalıdır. Bunun yanında, varisleri olan hastalara birtakım değerli öneriler sunulabilir.
Beslenme
Doğru ve doğal besinleri tüketerek varislerden korunabilir ya da yakınmalarınızın azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Varisleriniz varsa aşağıdaki besinleri bolca tüketin.
• Yüksek miktarda ‘rutin’ içeren gıdalar
Bir bitki pigmenti ya da biyoflavanoid olan ‘rutin’; elma kabuğu, karabuğday, üzüm, kiraz, yeşil çay, kuşkonmaz, soğan, incir ve narenciye meyvelerinde bulunur. Bu besinler, varis gelişmesi için yatkınlığı olan kılcal damarlarınızı güçlendirerek yararlı etkilerini gösterirler.
• Yaban mersini
Yüksek oranda antosiyanin (bir flavonoid pigmenti) içerdiği için toplardamar duvarındaki kollajen matrix yapısını destekler ve hasar görmüş protein yapıların onarılmasını sağlar. Varislerdeki kan akımını iyileştirir. C vitamininden zengin olduğu için biyoflavonoidlerin düzeyini yükseltir, yangısal reaksiyonları, ağrı ve yanma hissini azaltır.
• Su teresi
Yüksek oranda K, B1, B2, B6, C, E, magnezyum, karoten, demir, kalsiyum ve lif içerir. Modern bitkisel tıpta sıklıkla varislere yönelik olarak kullanılmaktadır.
• Pancar
İçeriğindeki nitratlar aracılığıyla nitrik oksid düzeyini yükseltir. Nitrik oksid, atardamarları genişletir, pıhtılaşmayı engeller ve yangısal reaksiyonları azaltır. Düzenli olarak pancar tüketilmesi varislerin oluşumunu engelleme konusunda size yardımcı olabilir.
• Kuşkonmaz
Toplardamar sağlığı için mükemmel bir sebzedir. Kılcal damarları güçlendirir. A, C, E, K vitaminleri, lif, folat, niasin, krom ve fosfor gibi birçok vitamin ve mineral içerir.
• Zencefil
Kan dolaşımına ve pıhtı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Taze zencefil toplardamar sağlığı açısından daha faydalıdır.

Bitkisel reçeteler
Bitkisel reçeteler ve yağlar, var olan varisleri ortadan kaldırmaz ya da yeni varis oluşumunu kesin olarak önlemez. Bunun yerine, varislerin neden olduğu yakınmaları azaltırlar. Bitkisel yağların çoğu masaj yaparak uygulanır, varislere bağlı ödemi azaltır, kan dolaşımını iyileştirerek ve yangısal reaksiyonları azaltarak hastayı rahatlatır.
• Lavanta yağı
Lavanta (lavandula angustifolia) yağının, ağrıyı azaltıcı ve yangısal reaksiyonları önleyici (antiinflamatuar) özelliği olduğu için varislerin üzerine sürülmesi bacaklarda rahatlama hissi oluşturacaktır. Ayrıca banyo sırasında da kullanılabilir. Bunun yanında, lavanta diyabet hastalarına önerilmemektedir.
• Biberiye
Biberiye (rosmarinus officinalis) yağının ağrı kesici, yangısal reaksiyonları azaltıcı ve antibakteriyel özellikleri vardır. Biberiye yağı çok yoğun olduğu için, varisli damarların üzerine kullanırken bir seferde sadece birkaç damla ve taşıyıcı yağ ile birlikte kullanılabilir. 2 damla biberiye ve nane yapı, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak ağrıyan bölgeye sürülebilir.
• At kestanesi yağı
At kestanesi (aesculuc hippocastanum) içeriğinde bulunan aescin maddesi toplardamarlar üzerinde etkilidir. Krem ya da yağ şeklinde uygulandığında varislerin yol açtığı ağrı, ödem, kaşıntı ve yorgunluk hissi yakınmalarında belirgin oranda azalma sağlayabilir.
• Deniz çamı kabuğu ekstresi yağı
Deniz çamı ağacı (pinus maritima) kabuklarından piknogenol denilen bir özüt elde edilir. Piknogenolün ciltte yatıştırıcı ve kabarıklığı giderici etkileri vardır. Varis yakınmalarınız azaltır ve varis yarası iyileşmesine yardımcı olur.
• Üzüm çekirdeği yağı
Üzüm çekirdeği yağı, beta karoten, D, C, E vitaminleri ve proantosiyanidin denilen güçlü bir antioksidan bileşen içerir. Üzüm çekirdeği damar duvarı yapısının korunması ve toplardamarlarda varis şeklinde genişlemeleri önlenmesine yardımcı olur.

Sonuç olarak, doğru beslenme ile bazı bitkisel reçeteler varis yakınmalarınızı azaltabilir. Bunlara ek olarak, ideal kilonuzu korumanızı, bacaklarınızı sıcaktan uzak tutmanızı, yüksek topuklu ayakkabıları mümkün olduğunca az kullanmanızı, dar giysilerden kaçınmanızı ve gün içinde fırsat bulabilirseniz 2-3 kez 10-15 dakika süreyle bacaklarınızı kalp düzeyinden yukarı olacak şekilde kaldırmanızı öneririm. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Varis ve varis tedavisi hakkında herşey için İlker Kiriş’i takip edebilirsiniz:
https://instagram.com/doc.dr.ilkerkiris

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.