DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İnşaat Mühendisleri Odası Raporu: Kahramanmaraş’taki Saidbey Sitesi’nde Yaşananlar
  • Haber Ab
  • Gündem
  • İnşaat Mühendisleri Odası Raporu: Kahramanmaraş’taki Saidbey Sitesi’nde Yaşananlar

İnşaat Mühendisleri Odası Raporu: Kahramanmaraş’taki Saidbey Sitesi’nde Yaşananlar

ABONE OL
Mart 18, 2024 21:05
İnşaat Mühendisleri Odası Raporu: Kahramanmaraş’taki Saidbey Sitesi’nde Yaşananlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İMO Ankara Şubesi, Saidbey Sitesi’nde Yıkılan Binalarla İlgili Raporu Açıkladı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, 6 Şubat depremlerinde yıkılan Kahramanmaraş’taki Saidbey Sitesi’ndeki binalarla ilgili bilirkişi raporunu tamamladı. Rapor, İMO’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Saidbey Sitesi’nde 4 yakınını kaybeden Tuba Erdemoğlu da katıldığı basın toplantısında, hazırlanan basın açıklamasını Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Çetin okudu.

Tuba Erdemoğlu: İMO’ya Teşekkür Etti

Tuba Erdemoğlu, basın toplantısında, “Ben kasım ayında Ankara İMO Şubesi’ne, ‘hiçbir konuda bilgim olmadığını, bana yardım eder misiniz’ diye kısa bir mail atmıştım. Birçok yerden talepte bulundum ama bir tek İMO bize kucak açıp, acımızı paylaşıp, destek olmuşlardı. Kendilerine hepinizin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum, iyi ki varlar.” şeklinde konuştu.

İMO’nun Açıklamaları

İMO tarafından yapılan açıklamada, şu konulara dikkat çekildi: “Ruhsat üzerindeki temel vizesi tarihine dikkat çekmek istiyoruz. 14 Temmuz 2016 tarihinde temel vizesi yapılmış görülmektedir. Temel vizesi temel betonu dökülmeden önce kontrollerin yapıldığı anlamı taşımaktadır. Oysa dava dosyasındaki yapı denetim evrakı incelendiğinde tam 4 gün sonra yani 18 Temmuz 2016’da temel, 1. kat tabliyesi ve 2. kat tabliyesinin kontrollerinin yapıldığı görülmektedir. Böyle bir hız mümkün değildir. Dolayısıyla bu kontrollerin hiçbirinin yapılmadığını düşünmekteyiz. Aslında Google Earth üzerindeki 15 Nisan 2016 ve 29 Nisan 2016 tarihlerindeki uydu görüntüleri incelendiğinde bırakın inşaat ruhsatını, henüz mimari ve statik proje onaylanmadan kat çıkıldığını görebiliyoruz. Bu durumda ‘Bu imalatlar nasıl ve hangi projeler ile yapıldı, ruhsat öncesi bu çalışmalara kim göz yumdu’ diye sormamız gerekiyor.”

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Saidbey Sitesi’nin yıkımına etki eden ana unsurları da şu şekilde açıkladı: “-Yapımı esnasında uygulama yanlışlıkları -Yapım ruhsatı alınmadan inşaata başlanmasına izin verilmesi / engel olunmaması -Denetim eksiklikleri. Dökülen betonun tasarım dayanımına göre kabul edilemeyecek düzeyde kalması (Yapı malzemelerinin kalitesiz olması) -Yapıda sonradan statik projesine uygun olmayan ve yapı davranışını olumsuz etkileyen imalatların yapılması. Yapının ilave yüklere maruz bırakılmasının yıkıma yol açan ana unsurlar olduğu düşülmektedir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.