Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyünde, Gürcü Krallığı tarafından bin 200 yıl önce yaptırılan, 35 metre uzunluğunda 20,75 metre genişliğindeki İşhan Kilisesi, Türkiye ve Gürcistan arasında imzalanan protokol kapsamında restorasyona alındı.
2013 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 3 yılda tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1987 yılında korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınan kilisede zeminde arkeolojik bulgular ve mozaikler keşfedildi. Bu durum, tarihi yapıyı ziyarete açılamaz hale getirdi.
Mozaiklerin camlı yapı ile korunması için yeni proje planları yapılırken, İşhan Kilisesi’ne gelen turistler kilitli kapısının önüne üst üste koydukları taşların üzerine çıkarak camdan bakarak kilisenin içerisini görmeye çalışıyor. Ziyaretçiler, meraklı gözlerle kilisenin içini camdan gözlemleyebiliyor.
İşhan köyü muhtarı Nusret Koç, “Buranın bir an önce açılmasını istiyoruz. Yıllık 30 bin turistin geldiği kilise, ziyarete açılmasıyla devlete ve millete çok katkı sağlayacak. Buranın kapısı kapalı olduğu için turistler taşların üzerinden çıkarak içeriye camdan bakıyor. Gelenler içeriye görmeden geri dönüyor” dedi.
Bölgeyi ziyaret eden Roin Malakmadze de “İşhan Kilisesi yeniden yapıldı. Bunun için çok teşekkür ediyoruz ama kapısı kapalı olduğu için çok zorluk çekiyoruz. 4 senedir buraya geliyoruz ama kapı kapalı” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.