Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde gerçekleşen “Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi”nde önemli açıklamalarda bulundu. Tokayev, zirvenin Türk devletleri arasındaki kardeşliği pekiştirmedeki rolüne vurgu yaparak, zirvenin “ulaştırma bağlantısı ve iklim hareketi ile sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek” temasını benimsemesinin tüm TDT üyesi ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti.
Tokayev, TDT dönem başkanlığının Kazakistan’da olduğunu dile getirerek, teşkilatın uluslararası otoritesini artırmak için çaba göstereceklerini ifade etti. “Türk Devri” sloganı altında teşkilatın etkileşimini genişleterek kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kazakistan’ın Eylül ayında Astana’da ev sahipliği yapacağı 5. Dünya Göçebe Oyunlarına da değinen Tokayev, bu etkinliğin Türk kültürünü daha geniş kitlelere ulaştıracak bir platform olduğunu belirterek, kardeş ülkelerin sporcularını etkinliğe davet etti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, dış politikalarında küresel güvenliği ve istikrarı sağlamanın önemine vurgu yaparak, Türk halklarının birlik içinde olması gerektiğini vurguladı. “Bizim gücümüz birliğimizdir.” diyen Tokayev, barışa yönelik adımları destekleyeceklerini ifade etti.
Tokayev, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun potansiyelini tam anlamıyla kullanmanın önemine değinerek, bu alanda Azerbaycan ile sıkı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, TDT ülkeleri arasında finans sektöründe işbirliğini geliştirmenin önemine dikkat çekti.
TDT ülkeleri arasında telekomünikasyon sektöründe önemli projelerin hayata geçirildiğini belirten Tokayev, Hazar Denizi’nde fiber optik ağı oluşturulmasının iletişim kalitesini artıracağını ifade etti. Ayrıca, öz kültür ve ana dillerin korunması için “Büyük Türk Dili Modeli” geliştirilmesi önerisinde bulundu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, iklim değişikliği konusunun TDT ülkeleri için önemini vurgulayarak, Türk dünyasıyla birlikte iklim değişikliği alanında işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını belirtti. Ayrıca, Hazar Denizi’ndeki çevre sorunlarına dikkat çekerek, bu konuda uzmanların etkileşimini artırmanın önemine değindi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.