KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nün izniyle, Iğdır‘ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyündeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi‘ndeki çalışmalarını sürdürüyor. Bilim insanları, 16 Nisan’da bir anguta (Tadorna ferruginea) uydu vericisi taktılar. Takiben angut, doğal ortamına bırakılarak takibe alındı.
Angutun 44 günde uğradığı noktalar arasında Aras Nehri‘nin yanı sıra Tuzluca ilçesinde bulunan Üçkaya Gölü, Ağrı‘nın Doğubayazıt ilçesindeki Örtülü, Karabulak, Bardaklı ve Suluçam sazlıkları ile Taşlıçay ilçesindeki Balık Gölü yer aldı. Angut en yüksek uçuşunu 2 bin 381 metrede gerçekleştirdi. En uzun mesafeli aralıksız uçuşunu ise 53 kilometreyle Iğdır’ın Tuzluca ilçesi ile Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi arasında gerçekleştirdi. En yüksek uçuşunu ise 2 bin 381 metreyle Balık Gölü bölgesinde yaptı.
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi İstasyon Sorumlusu Kayahan Ağırkaya, bölgedeki kuşların üzerinde uydu vericisi ve halkalama işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Gönüllülerce yürütülen çalışmalarda elde edilen verilerle kuşların göç yolları, üreme ve beslenme alanları belirleniyor. Ağırkaya, sulak alanların kuşların yaşamındaki önemine dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.