DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
BITCOIN 3724407-1,04%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Larva Döneminde Zararlıları Kontrol Eden Böceklerin Sayısındaki Artış Sevindirici
  • Haber Ab
  • Magazin
  • Larva Döneminde Zararlıları Kontrol Eden Böceklerin Sayısındaki Artış Sevindirici

Larva Döneminde Zararlıları Kontrol Eden Böceklerin Sayısındaki Artış Sevindirici

ABONE OL
Haziran 17, 2024 23:08
Larva Döneminde Zararlıları Kontrol Eden Böceklerin Sayısındaki Artış Sevindirici
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’da Hatıra Paraların Üzerine Basılan Böcek Türünde Artış Gözlemlendi

Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, larva döneminde zararlı böcekleri yiyerek sayılarını kontrol altında tutan ve nesli tehlikede olan bir böcek türü hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Satar, bu böcek türünün sayısındaki artışın kendileri için sevindirici olduğunu belirtti.

Endemik Bir Tür Olan Lertha Extensa’nın Sayıları Artıyor

Ülkemiz ve yakın coğrafyamızda bulunan uçurtma böcekleri türünden Lertha Extensa, endemik bir tür olarak biliniyor ancak yaşam alanları giderek daralmaktadır. Prof. Dr. Satar, bu türün özellikle bölgede sayılarının arttığını ve kırmızı listede yer aldığını vurguladı. Ruslar, bu böcekler için hatıra paralarının üzerine resimlerini bastırmıştı. Prof. Dr. Satar, “Bu tür çok önemli, bizim bölgemizde sayıları artmış durumda. Yaptığımız gözlemlerle bunları tespit ettik. Bu da bizi sevindiriyor” şeklinde konuştu.

Yaşam Biçimleri İlginç Olan Bu Böceklerin Korunması Önemli

Prof. Dr. Satar, Lertha Extensa ve benzeri böcek türlerinin larva dönemlerini zararlı böceklerle beslenerek geçirdiğini belirtti. Ergin hale geldiklerinde ise polenle beslenen bu böceklerin ilginç bir yaşam biçimine sahip olduğunu söyledi. Bu tür böceklerin korunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Satar, “Diğer ülkelerde insanlar bu tür böceklere çok değer veriyor. Kıymetli buldukları için kendi paralarının üzerine resimlerini basıyorlar. Bu böcekler kırmızı listede yer alıyor ve korunmaları önem arz ediyor. Bu durum, bölgemizdeki tür çeşitliliğinin zengin olduğunu gösteriyor ve bizi sevindiriyor” dedi.

Tarım İlaçlarının Az Kullanılması ve Biyolojik Mücadelenin Önemi

Prof. Dr. Satar, bu tür zararlı böcekleri kontrol altında tutmak için tarım ilaçlarının daha az kullanılmasının ve biyolojik mücadeleye önem verilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Bu sayede Lertha Extensa gibi önemli böcek türlerinin popülasyonlarının korunabileceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.