Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 6 ilin valiliğine önemli bir yazı gönderdi. Yazıda, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan Türkçe isim zorunluluğuna vurgu yapıldı.
Yazıda hatırlatılan yönetmelik hükümlerine göre, özel öğretim kurumlarının isimlerinin Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçlarına uygun olması gerektiği belirtildi. Yönetmeliğe göre, azınlık okulları, yabancı ve milletlerarası okullar ile sadece yabancı dil eğitimi veren kurslara yabancı isim verilebileceği ifade edildi. Diğer kurumların isimlerinin, kıta, ülke, millet, tarih, rakam, yabancı kurum ve kuruluş adları içeremeyeceği vurgulandı.
Ayrıca, kurum isimlerinin Türk Dil Kurumu kısaltmaları dışında kısaltılmasının da yasaklandığı belirtildi. Eğer bir kurumun ismi kısaltılacaksa, bu durumun kurum açma izni ve iş yeri açma ruhsatında belirtilmesi gerektiği vurgulandı.
Bakanlık tarafından yapılan incelemede, 6 ilde toplamda 30 okulun isminin Türkçe olmadığı tespit edildi. Bu okulların isimlerinin Türkçe olmadığı gerekçesiyle ilgili valiliklere bildirildiği ve yeni isim teklifi yapılması gerektiği bildirildi.
Bu adımın amacı, Türk eğitim sisteminde milli ve kültürel değerlerin korunması ve yaygınlaştırılması üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu doğrultuda, özel öğretim kurumlarının isimlerinin Türkçe olması gerekliliği vurgulanarak, yönetmelik hükümlerine uyulması istenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.