DOLAR 32,3316 0.24%
EURO 35,0686 -0.19%
ALTIN 2.296,460,85
BITCOIN 22833270,90%
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mücevher sektöründe ihracat Temmuz ayında 3 milyar doları aştı
  • Haber Ab
  • Gündem
  • Mücevher sektöründe ihracat Temmuz ayında 3 milyar doları aştı

Mücevher sektöründe ihracat Temmuz ayında 3 milyar doları aştı

Türk mücevher sektörünün ihracatı yılın ilk 7 ayında yüzde 4,5 büyüyecek 3 milyar doları aştı.

ABONE OL
Ağustos 24, 2022 12:59
Mücevher sektöründe ihracat Temmuz ayında 3 milyar doları aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ve dış ticaret verileri baz alınarak hazırlanan sektör raporunu yayınladı. Mücevher sektörünün Temmuz ayında ihracatı 371 milyon dolara ulaştı. 2022 yılının ilk yedi ayında toplam 3 milyar 68 milyon 756 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan ihracat artış oranı ise yüzde 4,5 oldu.

 

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, mücevher sektörünün yarattığı katma değerin her geçen ay çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirterek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: ”Yedi aylık rakamlara baktığımızda, Türkiye’de ihracatta büyümesi en hızlı sektörler arasında yer alan mücevher sektörünün büyüme ivmesini devam ettirdiğini görüyoruz. Küresel ekonomideki zorluk ve dalgalanmalara rağmen sektörümüz üretimin ve ihracatın artarak devam etmesi için yoğun mesai harcıyor. Yıl sonuna kadar daha güçlü sonuçlar alma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz ”

 

Temmuz’da en çok ihracat Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapıldı

Temmuz ayında en çok mücevher ihracatı yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri olurken, 72 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Bu ülkeyi 47 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 42 milyon dolarlık ihracatla Hong Kong izledi. Dördüncü sırada 30 milyon dolarlık ihracatla Irak, beşinci sırada 24 milyon dolarlık ihracatla Kırgızistan yer aldı.

 

Yılın ilk yedi aylık döneminde ise en yüksek ihracat yüzde 21,9’luk artış ve 553,6 milyon dolarla ABD’ye yapılırken, onu yüzde 61,7’lik artış ve 545 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 41’lik artış ve 325 milyon dolarla Hong Kong takip etti. Dördüncü sırada 183 milyon dolarlık ihracatla Irak, beşinci sırada 151 milyon dolarlık ihracatla İsrail yer aldı.

 

Türk mücevherine yönelik talep artışı sürüyor

TİM’in mücevher sektöründe ürün bazında yaşanan ihracat değişimlerini gösteren verilerine göre; Temmuz ayında en çok ihracatı yapılan ürün grubu, 303 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen ’altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ oldu. ‘işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın‘ grubunda 28,6 milyon dolar, ‘pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı’ grubunda 13,5 milyar dolar, ‘gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ grubunda 8,2 milyon dolar ihracat gerçekleşti.

 

Yılın ilk yedi ayında ise ‘altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ ihracatında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yakalandı ve 2 milyar 459 milyon dolar oldu. İkinci sırada, 234 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen ‘işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın’ grubu yer aldı. ‘Pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı’ grubundaki ürünlerin ihracatı yüksek bir ivme yakalayarak, yüzde 80,7 artış ve 149 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada geldi. Dördüncü sırada ise yüzde 12,6’Iık artışla 85 milyon dolar ihracat ile ‘gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ yer aldı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.