Avustralyalı araştırmacılar, 15 yıl boyunca 40’lı yaşların sonu veya 50’li yaşların başındaki 11.300 kadını takip etti. Kadınlar üç kategoriye ayrıldı:
Bu grup haftada en az 150 dakika egzersiz yapıyordu.
İkinci grup, 55, 60 veya 65 yaşına gelinceye kadar aktif spor yapmayan kadınlardan oluşuyordu. Bu yaşlarda egzersize başlamışlardı.
Üçüncü grup ise hiç düzenli egzersiz yapmayan kadınlardan oluşuyordu.
Araştırma, haftada 150 dakika egzersiz yapan ve orta yaşlarda kondisyon eşiğine ulaşmaya başlayan kadınların, fiziksel aktivite kurallarına uymayan kadınlara göre ortalama üç puan daha yüksek fiziksel sağlık puanına sahip olduğunu ortaya koydu.
PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, orta yaşlarda aktif olmanın kadınların daha sonraki yaşamlarında fiziksel sağlık açısından en yüksek faydayı elde etmelerini sağladığını belirtti.
Araştırmacılar, sosyoekonomik faktörler ve önceden var olan sağlık koşulları dikkate alındığında bile fiziksel aktivitenin fiziksel sağlık puanı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu buldu. Ancak zihinsel sağlık puanı ile fiziksel aktivite arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaları ve iki gün kas güçlendirme egzersizi yapmaları önerilmektedir. Orta yoğunluktaki aktivite, “konuşmanıza izin veren ancak en sevdiğiniz şarkının sözlerini söylemenize izin vermeyen egzersiz” olarak tanımlanmaktadır.
Örnekler arasında tempolu yürüyüş, su aerobiği, bisiklet sürme, tenis oynamak ve çimleri biçmek gibi aktiviteler yer almaktadır. Bu egzersizler haftanın beş günü 30 dakikalık aralıklarla veya daha kısa sürelerde yapılabilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.