S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunun “B+”dan “BB-“ye yükseltilmesi ve kredi notu görünümünün “durağan” olarak belirlenmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Gill, uluslararası rezervlerdeki artışın not artışı kararını etkileyen en önemli faktör olduğunu vurgulayarak, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenme sürecinin olumlu bir seyir izlediğini belirtti.
Gill, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ortodoks para politikasına geçişinin etkinliğinin arttığını ve politika faizindeki artışın ekonomi üzerinde olumlu etkilerini göstermeye başladığını ifade etti. Ayrıca, hane halkının dövizden TL’ye geçiş yapması ve bu sayede Merkez Bankasının döviz rezervlerini artırmasıyla net dış finansman ihtiyacının azaldığını belirtti.
Gill, Türkiye’de hizmet enflasyonunun gerilediğini ancak manşet enflasyonun hala yüksek seviyelerde seyrettiğini dile getirdi. İleriye dönük enflasyon beklentileri ve piyasa katılımcılarının beklentileri arasındaki farkın zorlayıcı olduğunu belirten Gill, ilk faiz indiriminin 2025’in ilk çeyreğinin sonuna doğru olabileceğini öngördüklerini ifade etti.
Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,1 büyüyeceğini öngören Gill, büyümenin 2025’te %2,3’e yavaşlayabileceğini belirtti. Net ihracatın önümüzdeki 2 yılda büyümeye katkı yapmasını beklediklerini ifade eden Gill, enflasyonun düşmemesi durumunda Merkez Bankasının sıkı politikasını sürdürmesi gerekebileceğini vurguladı.
Gill, Türkiye’nin kredi notunun bu yıl iki kez yükseltilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesinin uzun zaman alabileceğini ve hükümetin sıkı para ve maliye politikalarını sürdürmesinin zor olabileceğini ifade etti. Ayrıca, ABD’deki seçim sürecinin Türkiye dahil birçok gelişmekte olan ekonomiyi etkileyebileceğini sözlerine ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.