DOLAR 32,4689 -0.06%
EURO 34,7325 -0.7%
ALTIN 2.435,01-0,04
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Harry Potter ve Felsefe Taşı
  • Haber Ab
  • Gündem
  • Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Harry Potter ve Felsefe Taşı

Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Harry Potter ve Felsefe Taşı

ABONE OL
Şubat 14, 2022 11:24
Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Harry Potter ve Felsefe Taşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabının yazarı J.K. Rowling’tir. Aynı zamanda serisinin ilk kitabıdır ve devamında altı kitap daha çıkarılmıştır. Harry Potter ve Felsefe Taşı romanı 26 Haziran 1997 yılında yayınlanmış, filme çekilmesi ise 2002 yılında gerçekleşmiştir.

Bu yazımızda da size Harry Potter evreninden söz edeceğiz. Evren diyoruz çünkü 2022 yılında dahi hala popülerliğini korumaya devam eden bir seridir.

  1. K. Rowling’in Hayatı

Kitap çıkarmadan önce gerçekten çok zorlu bir hayatı olmuş Rowling’in. Tam ismi Joanne Kathleen Rowling olan yazar, 31 Temmuz 1965 yılında İngiltere’de doğmuştur. Bu yüzden de ünlü serinin baş karakteri olan Harry Potter’ın doğum günü olarak da 31 Temmuz olarak seçmiştir. Liseyi Wyedean Comprehensive’de okumuştur. Daha sonra da Exeter Üniversitesi’nde Fransız Dili Edebiyatı bölümünü tamamlamıştır.

İlk hikayesini yazdığında altı yaşındaydı ve ismi Tavşan’dı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Londra’ya taşınıp bir şirkette sekreter olarak çalışmaya başlamıştı ve gerçekten bu işten nefret ediyordu. Sürekli olarak Manchester’dan Londra’ya trenle gitmek zorundaydı. İşte Harry Potter serisi de bu tren seyahatlerinde doğdu. Sekreterlik yapmaya değil, yazmaya aşıktı Rowling. 1990 yılında annesini kaybetti. Rowling, annesini kaybettiği dönem için hayatının en zor zamanlar olduğu söylemektedir.

Daha sonra işinden ayrılıp, Portekiz’e taşınır ve burada İngilizce öğretmenliği yapmaya başlar. 1992 yılında Portekiz’de bir gazeteciyle evlenir. Bir yıl sonra, kızı doğmuştur. Hayatının zor dönemleri henüz bitmemiştir. Evliliği şiddetle devam etmektedir. Kızı doğduktan bir süre sonra aile içi şiddet nedeniyle 1995’te boşanmıştır.

Boşandıktan sonra Edinburgh’a taşınmıştır. Artık tek geçim kaynağı işsizlik maaşıdır. İlk kitabı olan Harry Potter ve Felsefe Taşı romanını da böyle bir dönem ve ruh hali içerisinde Çin lokantası olan Nicolson’s Café’de tamamladı.

Elbette ki pes etmedi. Ne kadar depresyonla mücadele edip, intihar etmeyi düşünse dahi.. Edinburgh Üniversitesi’nde eğitimine devam etti ve yüksek lisans yaptı.

İlk kitabını küçük kızıyla hem ilgilenip hem de tamamlamıştır. Ama hala zorluklar bitmiş değil. Kitabını gönderdiği on iki yayınevi kitabın çocuk kitabı olduğunu, yetişkinlere hitap etmediğini söyleyerek reddettiler. En son yayınevi olan Bloomsburry ise olumlu yanıt verdi. Bunun tek sebebi ise yayınevi yönetim kurulu başkanının 8 yaşındaki kızının kitabın devamını istemesiydi. Başkan kitabı kızına okutmuştu ve kızı hevesle kitabın devamını istemişti. İşte Harry Potter evreninin kapısı da o 8 yaşındaki küçük kız sayesinde aralandı.

Ne yazık ki yayınevi, Joanne’nin adını kısaltıp ancak öyle yayınlayabilecekleri söylediler. Çünkü, erkek okuyucular, kadın bir yazar tarafından yazılmış kitabı okumaya cesaret edemeyebilir diye.

Harry Potter ve Felsefe Taşı ve devamındaki 6 kitap birçok dile çevrildi. 400 milyonun üzerinde satıldı. Filmler izlenme rekorları kırdı. Dünyada yazar olarak milyarder olan ilk kadın yazar unvanını da kazandı.

Hayatı zamanla düzelirken 2001 yılında bir doktorla evlendi ve iki çocuğu daha oldu.

Harry Potter Serisi

  1. Harry Potter ve Felsefe Taşı
  2. Harry Potter ve Sırlar Odası
  3. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
  4. Harry Potter ve Ateş Kadehi
  5. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
  6. Harry Potter ve Melez Prens
  7. Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

Harry Potter ve Felsefe Taşı Konusu

Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabında, ana karakterimiz olan Harry ailesini küçük yaşta kaybetmiştir. Teyzesi, eniştesi ve kuzeniyle yaşamaktadır. Harry’e çok kötü davranmaktadırlar.

11 yaşında Harry’e bir mektup gelir. Eniştesi okumasına izin vermez. Bir akşam Hagrid adında dev bir adam gelir ve aslında Harry’in kendi geçmişiyle ilgili bilmediği şeyleri anlatır. Harry bir büyücüdür. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük okuluna gitmesi gereklidir.

1 Eylül günü Londra’ya gider. 9 üç çeyrek peronundan trene biner ve Hogwarts’ın yolunu tutar. Harry trende bundan sonra hayatında çok önemli yer edecek iki kişiyle tanışır. Bunlar, Ron ve Hermione’dir.

Okulda dört farklı bina vardır ve her öğrenci okulun ilk günü bu binalara seçilirler. Okul hayatları boyunca da binaları için puan kazanmaya çalışırlar.

Harry ve arkadaşları bir gün üçüncü koridora girerler. Burası girilmesi yasak yerdir. Çünkü burada üç başlı bir canavarın koruduğu Felsefe Taşı bulunmaktadır. Felsefe Taşını isteyen ise gelmiş geçmiş en büyük kötü büyücü olan Voldemort’tur.

İşte şimdi, Harry’nin macerası başladı.. Bu macera için Kitap Gönder’i ziyaret et >> https://www.kitapgonder.com/

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.