Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işçilerinin ücretlerinde düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Atalay, bu düzenlemeye “ek zam” veya “iyileştirme” adı verilebileceğini belirtti. Kamudaki 700 binden fazla işçinin mali ve sosyal haklarını belirleyen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün sözleşme yürürlük tarihinden bu yana yüksek enflasyon nedeniyle değer kaybettiğini ifade etti.
Atalay, kayıpların giderilmesi için Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu’nu topladıklarını ve yetkililerle görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Bu görüşmeler sonucunda ocak ayında imzalanan ek protokolle sözleşme yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçilerinin de ücret artışlarından faydalandığını belirtti. Bu sayede yaklaşık 230 bin kamu işçisinin ücretlerine yüzde 32,57’lik bir artış yapıldı.
Atalay, ocak ayı enflasyonunun yüzde 6,7 olduğunu hatırlatarak, ocaktan sonra en az 10 puan kayıp yaşandığını söyledi. Bu kaybın kök ücrete, ikramiyelere ve yaklaşık 237 bin işçiye etkilediğini belirtti. Atalay, ücretlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, enflasyon devam ettiği sürece iyileştirmenin anlamının kalmadığını dile getirdi.
Atalay, çalışanların ücretleri üzerinden ödediği gelir vergisinin yüksek olduğunu ve bunun haksız bir uygulama olduğunu ifade etti. Verginin işçilerin maaşlarından büyük bir kesinti yaptığını belirtti ve bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını dile getirdi.
Atalay, kamudaki taşeron işçilere verilen kadro sözünün yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu talebin devam ettiğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.