DOLAR 32,3820 -0.13%
EURO 34,7824 -0.08%
ALTIN 2.411,25-0,96
BITCOIN 1997512-1,39%
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, Filistin’in BM Tam Üyeliğini Destekliyor

Türkiye, Filistin’in BM Tam Üyeliğini Destekliyor

ABONE OL
Nisan 17, 2024 21:06
Türkiye, Filistin’in BM Tam Üyeliğini Destekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin BM Tam Üyelik Konusundaki Tutumu

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye son günlerde gündemde olan Filistin’in BM’ye tam üyeliğini destekliyor. BM Güvenlik Konseyinin 18 Nisan’daki toplantısında Filistin’in bu üyelik için karar tasarısının sunulması bekleniyor.

Filistin’in Geçmişi ve Son Başvurusu

Filistin, 2011’de de BM’ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak gerekli desteği alamamıştı. 2012’de ise “gözlemci statüsü” almıştı. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri’ne mektup göndererek üyelik başvurusunun yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.

ABD’nin Tutumu ve BMGK Kararı

ABD’nin, Filistin’in tam üyeliği konusunda veto hakkını kullanabileceği belirtiliyor. Karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinden geçmesi için 5 daimi üyenin veto hakkını kullanmaması ve 9 “evet” oyu alması gerekiyor. Ardından konu BM Genel Kurulu’na sevk edilecek.

BMGK’nin Karar Süreci

BM Güvenlik Konseyi, Filistin’in üyelik başvurusunu incelemek için “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi”ne iletti. Ancak Komite, iki toplantının ardından henüz bir mutabakata varamadı. Bu durum, Filistin’in BM tam üyeliği için süreci belirsizleştiriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.