DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20744690,81%
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan Enerji Diplomasisiyle Güçleniyor
  • Haber Ab
  • Ekonomi
  • Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan Enerji Diplomasisiyle Güçleniyor

Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan Enerji Diplomasisiyle Güçleniyor

ABONE OL
Mart 20, 2024 20:05
Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan Enerji Diplomasisiyle Güçleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkmen Gazı Türkiye’ye Yolda

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa’nın doğal gaz arzında darboğaz yaşamasıyla gündeme gelen Türkmen gazı için Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında enerji diplomasisi yoğunlaştı.

İşbirliği Mutabakatı İmzalandı

1 Mart’ta Türkiye ve Türkmenistan arasında doğal gaz alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı ve hidrokarbon alanında yapılacak ortaklıklara temel teşkil edecek niyet beyanı imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kapsamda ilk etapta 2 milyar metreküpe kadar Türkmen gazının Türkiye’ye taşınabileceğini belirtti.

Somut Adımlar Atılması Gerekiyor

İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ketenci, Türkiye-Türkmenistan arasındaki mutabakat zaptının önemli olduğunu vurgulayarak, “Ancak iyi niyet beyanlarına ilaveten bölgede altyapı çalışmalarının yapılması ve somut adımların atılması gerekli.” dedi.

Bölgesel İşbirlikleri Önemli

Ketenci, Türkmen gazının Türk dünyası için de büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu sebeple bölgesel ve küresel ölçekte çok boyutlu işbirlikleri geliştirilmeli.” ifadelerini kullandı.

Türkmenistan’ın Doğal Gaz Rezervi

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun “2050 Görünüm” raporuna göre, Türkmenistan dünyada 4. sırada bulunuyor ve yıllık doğal gaz üretimini artırarak enerji sektöründeki gücünü sürdürüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.