Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe yaşanan son gelişmelere göre, ülkemizde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi bulunan yüzlerce rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, rüzgar enerjisinin günlük elektrikteki üretim payı yaklaşık yüzde 14 seviyesine ulaşmış durumda. Bu oranın yıl sonuna kadar daha da artması bekleniyor.
Türkiye, 2035 yılında 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 120 bin megavata çıkarma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu hedefe ulaşabilmek adına yapılan YEKA yarışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli katkılar sağlıyor. Son olarak gerçekleşen YEKA RES 2024 yarışmalarında 5 YEKA’da toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsis edildi.
Türkiye’nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri geçen yıl itibarıyla 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ülkenin rüzgar enerjisi sektörüne yapılacak yatırımlarla bu potansiyelin 10 milyar dolar seviyesine çıkabileceği hesaplanıyor. Türkiye’de 7 bölgede faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 bin 360’dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 bin 43 megavata ulaştı.
Türkiye’nin enerji talebinin son 22 yılda 3 katına çıktığı göz önünde bulundurulduğunda, ülkenin yeni projelerle artan talebi karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlarına devam edeceği öngörülüyor.