Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) dünyaya dönüş sürecinde, uzay ajansları ve şirketler öncelikli ve alternatif iniş alanlarına karar verir. Uzay araçlarının çoğu denize veya okyanusa iniş yapabilir. Bu nedenle rüzgar hızı, dalga aralığı, yükseklik, yağmur ve şimşek olasılığı gibi faktörler değerlendirilir. Ayrıca, gündüz ve gece görüş menzili önemlidir.
ISS’den ayrılma sürecine devam edilip edilmeyeceği misyon kontrol merkezi tarafından takip edilir. Eğer şartlar uygunsa belirlenen saatte uzay aracı ISS’den ayrılır. Astronotlar, Dünya’ya dönmek için prosedürleri gözden geçirir ve hazırlıklar yapar. Astronotlar bu süreçte basınca dayanıklı kıyafetler giyerler. Kurtarma helikopteri operasyonel olmalıdır, acil durumlarda hızlı müdahale veya acil sağlık hizmetleri için hazır bir şekilde bekler.
Hedeflenen iniş bölgelerine yakın olmak üzere genellikle 2 gemi görev alır. Uzay aracı ISS’den uzaklaşmaya başladığında Dünya’ya dönüş süreci başlar. Motorları kapalı olan uzay aracı, farklı bir yörüngede ilerler ve yer çekimi nedeniyle Dünya’ya doğru çekilir. Daha sonra motorlar yanar ve yörüngede alçalarak Dünya atmosferine girilir.
Atmosfere girerken uzay aracı, ısı kalkanını kullanarak sürtünme sonucu ortaya çıkan ısıyı absorbe eder ve hızı düşer. İniş modülü atmosfere girdiğinde açılan paraşüt, hızı daha da azaltır. Uzay aracı Dünya atmosferine tekrar girdiğinde, ses hızından daha hızlı hareket eder, sıcaklık artar ve hava yoğunluğu azalır. İniş modülü, gemiye alınır ve astronotlar çıkarılır.
Astronotlar Dünya’ya döndüklerinde bazen yürümekte zorluk çekebilir, hasta hissedebilir ve sağlık kontrollerine tabi tutulur. Misyonun ardından dinlenme sürecine giren astronotlar için egzersiz önemlidir. Uzay aracıyla Dünya’ya dönme süreci ortalama 4 ile 12 saat arasında değişir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.