DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya Dönme Süreci Nasıl İşliyor?
  • Haber Ab
  • Teknoloji
  • Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya Dönme Süreci Nasıl İşliyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya Dönme Süreci Nasıl İşliyor?

ABONE OL
Şubat 6, 2024 19:07
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya Dönme Süreci Nasıl İşliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzay Araçlarının İniş Alanlarına Karar Verilmesi

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) dünyaya dönüş sürecinde, uzay ajansları ve şirketler öncelikli ve alternatif iniş alanlarına karar verir. Uzay araçlarının çoğu denize veya okyanusa iniş yapabilir. Bu nedenle rüzgar hızı, dalga aralığı, yükseklik, yağmur ve şimşek olasılığı gibi faktörler değerlendirilir. Ayrıca, gündüz ve gece görüş menzili önemlidir.

Hazırlık ve Kurtarma Helikopteri

ISS’den ayrılma sürecine devam edilip edilmeyeceği misyon kontrol merkezi tarafından takip edilir. Eğer şartlar uygunsa belirlenen saatte uzay aracı ISS’den ayrılır. Astronotlar, Dünya’ya dönmek için prosedürleri gözden geçirir ve hazırlıklar yapar. Astronotlar bu süreçte basınca dayanıklı kıyafetler giyerler. Kurtarma helikopteri operasyonel olmalıdır, acil durumlarda hızlı müdahale veya acil sağlık hizmetleri için hazır bir şekilde bekler.

İniş Bölgeleri ve Görevler

Hedeflenen iniş bölgelerine yakın olmak üzere genellikle 2 gemi görev alır. Uzay aracı ISS’den uzaklaşmaya başladığında Dünya’ya dönüş süreci başlar. Motorları kapalı olan uzay aracı, farklı bir yörüngede ilerler ve yer çekimi nedeniyle Dünya’ya doğru çekilir. Daha sonra motorlar yanar ve yörüngede alçalarak Dünya atmosferine girilir.

Atmosfer Girişi ve İniş

Atmosfere girerken uzay aracı, ısı kalkanını kullanarak sürtünme sonucu ortaya çıkan ısıyı absorbe eder ve hızı düşer. İniş modülü atmosfere girdiğinde açılan paraşüt, hızı daha da azaltır. Uzay aracı Dünya atmosferine tekrar girdiğinde, ses hızından daha hızlı hareket eder, sıcaklık artar ve hava yoğunluğu azalır. İniş modülü, gemiye alınır ve astronotlar çıkarılır.

Astronotların Durumu ve Dinlenme Süreci

Astronotlar Dünya’ya döndüklerinde bazen yürümekte zorluk çekebilir, hasta hissedebilir ve sağlık kontrollerine tabi tutulur. Misyonun ardından dinlenme sürecine giren astronotlar için egzersiz önemlidir. Uzay aracıyla Dünya’ya dönme süreci ortalama 4 ile 12 saat arasında değişir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.