Uzun bir günün ardından uyumak, insanlar için büyük bir rahatlama kaynağı olabilir. Ancak, Imperial College London’ın yaptığı yeni bir araştırma, insanların uyku ihtiyacının nedenini sorguluyor.
İngiltere’deki araştırmada, bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, uyku ve anestezi sırasında beyindeki toksinleri temizleme işlevinin yavaşladığını tespit etti. Bu bulgu, beynin uykuda toksinleri temizlemek için kullanılmadığı düşüncesine meydan okuyor.
Genel kanının aksine, araştırmacılar uykunun beyni temizlediği ve demans gibi hastalıkları önlediği tezini çürüttü. Profesör Bill Wisden, “Neden uyuduğumuzla ilgili birçok teori var ama bizim gösterdiğimiz bulgular, toksinlerin temizlenmesinin temel neden olmayabileceğini ortaya koyuyor. Yine de uykunun çok önemli olduğu reddedilemez” dedi.
Çalışmada, beynin insanın uyanık ve özellikle de aktif olduğu saatlerde daha hızlı temizlendiği belirtildi. Araştırmacılar, sporun beyindeki toksinlerin temizlenmesi açısından etkili olduğunu vurguladı. Araştırma sonuçları, bilimsel dergi Nature Neuroscience’da yayınlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.