DOLAR 32,5062 0.27%
EURO 34,5751 0.21%
ALTIN 2.485,810,12
BITCOIN %
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

VerDE, e-defterdeki hata ve eksikleri denetçiden önce tespit ediyor
  • Haber Ab
  • Teknoloji
  • VerDE, e-defterdeki hata ve eksikleri denetçiden önce tespit ediyor

VerDE, e-defterdeki hata ve eksikleri denetçiden önce tespit ediyor

ABONE OL
Eylül 29, 2021 11:25
VerDE, e-defterdeki hata ve eksikleri denetçiden önce tespit ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vergilendirmeye yönelik muhasebe belgelerinin dijital ortama taşınması, olası hata ve usulsüzlüklerin firmalar için doğuracağı riskleri artırıyor. İdea Teknoloji Çözümleri’nin geliştirdiği Dijital e-Defter Denetim Aracı VerDE, e-defterdeki hata ve eksikleri vergi denetçisinden önce tespit ederek bu riskleri minimuma indiriyor.

Şirketlerin hayatına 2015’ten itibaren giren ve zorunluluk kapsamının genişletilmesiyle kullanımı her yıl yaygınlaşan e-Defter sayesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) muhasebe verilerine hızla ulaşabiliyor ve vergi incelemelerinin önemli bir bölümünü, sadece bir tuşla çok kısa sürede yapabiliyor. e-Defter uygulaması ile mali kayıtlardaki eksik ya da hataların tespit edilme ve ilişkili yasal yaptırımların mükellefe yansıtılma olasılığı artmış bulunuyor. e-Defter kayıtlarının, ‘berat’ adı verilen elektronik belgenin sisteme yüklenmesinden sonra düzeltilmesi ve değiştirilmesi söz konusu olmadığı için, e-defterin hatasız ve eksiksiz olarak yüklenmesi son derecede önem taşıyor.

İdea Teknoloji Çözümleri tarafından geliştirilen, web tabanlı Dijital e-Defter Denetimi Aracı VisionPlus VerDE e-defterdeki olası hataların, elektronik berat GİB’e gönderilmeden önce mükellef tarafından tespit edilmesini sağlıyor. Uygulama uyumsuzlukları nedeniyle teknik sorunları olan, muhasebe kayıtlarıyla uyumsuzluklar içeren, dolayısıyla geçersiz sayılacak bir e-defter üretilmesine engel olabiliyor. Üstelik VerDE, yenilenen mevzuat ve iyileştirmeler doğrultusunda sürekli güncelleniyor.

500 farklı kalemde inceleme ve kontrol yapıyor

İdea Teknoloji Genel Müdürü Emre İyibilir’in verdiği bilgiye göre, VerDE vergi teknolojileri alanında uzmanlaşmış bir Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilmiş, yazılım teknolojileri ve vergilendirme know-how’ı üzerine kurulu inovatif bir çözüm. Emre İyibilir, VerDE’nin çalışma şekli ve işlevleri hakkında şunları ekliyor: “VerDE, teknik, muhasebe ve vergi ile ilgili 500’den fazla kurala göre e-defteri denetleyerek, defterin kurallara uygun ve en az riskle oluşturulması için gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Entegrasyondan kaynaklanan hataların görülmesini sağlıyor ve e-defterin muhasebe kayıtları ile uyumunun kontrolü için imkan veriyor. Gerçek ve geçerli defterler ile elektronik beratlar arasındaki tutarlılığı kontrol ediyor.”

e-Defter içeriğini gösteriyor ve mali tablolara erişim sağlıyor

Emre İyibilir, VerDE’nin şirket muhasebe ve finans yönetimi açısından en önemli işlevini şöyle vurguluyor: “VerDE, tek bir tıkla e-defter içeriğinin (yevmiye, kebir, berat) izlenebilir ve karşılaştırılabilir formatta görüntülenmesini sağlıyor. e-Defter verisinden mizan, bilanço ve gelir tablosunu oluşturarak, açık ve sade bir arayüzle gösteriyor. En çok kullanılan Alacak Devir Hızı, Alacakların Ortalama Tahsil Süresi, Stok Devir Hızı gibi finansal rasyoları e-defter üzerinden otomatik olarak üretiyor.”

İyibilir, bu noktada finansal teknoloji çözümlerinin şirketlerin hayatındaki rolüne dikkat çekiyor: “Şirketlerin dijitalleşme sürecinde uzun vadeli işbirlikleri kurmaları önemli. Çünkü artık her şeyi ‘ben biliyorum’ demek mümkün değil. Geleceğe adapte olmak için işin uzmanlarından destek almak gerekiyor. Dijital çözümler kadar çözümlerin arkasındaki bilgi birikimi, deneyim ve know-how da önemli. Bizim çözümlerimizin arkasında Ar-Ge var.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.