Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Aralık 2024’te ortaokul öğrencileriyle başlayan araştırma, Şubat 2025’te lise 10 ve 11. sınıf öğrencilerine de genişletildi. Türkiye’nin 26 farklı ilinden 7 bin 511 lise öğrencisiyle gerçekleştirilen ankette, öğrencilerin dijital şiddeti nasıl algıladığı incelendi. Sonuçlar, lise ve ortaokul öğrencilerinin dijital şiddet konusundaki algılarının büyük ölçüde benzer olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya göre, öğrencilerin en fazla şiddet olarak algıladığı davranışlar arasında, özel bilgi ve fotoğrafların internet ortamında paylaşılmasıyla tehdit edilmek geliyor. Lise öğrencilerinin yüzde 92,3’ü buna şiddet olarak değer verirken, ortaokul öğrencilerinde bu oran yüzde 88,5 olarak belirlendi.
Araştırma, sosyal medyada gönderilerin kasten beğenilmemesi veya beğenilerin geri çekilmesi gibi durumların da yüzde 15 ile yüzde 20 oranında şiddet olarak algılandığını gösterdi. Lise öğrencilerinin yüzde 40’ı arkadaşlarının gönderilerini kasten beğenmediğini ifade ederken, yüzde 29,8’i beğenilerini kasten geri çektiklerini belirtti.
Araştırma, lise öğrencilerinin dijital ortamı toplumda şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer olarak gördüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 37,1’i dijital ortamda şiddetin yaygın olduğunu düşündü.
Araştırmada, siber şiddetle ilgili verilere de yer verildi. Öğrencilerin bir paylaşımın ekran görüntüsünün alınarak yayılmasını veya popüler bir görüşe karşı çıkan kişilerin aşağılanmasını şiddet olarak algıladığı belirtiliyor.
Gençlerin sosyal duygusal becerilerinin geliştirilmesi ve dijital mecralarda kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, ailelerin de konu hakkında eğitilmesi ve toplumda farkındalık çalışmalarının artırılması önemli görülüyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.