DOLAR 34,2268 0.11%
EURO 37,3352 0.24%
ALTIN 2.928,840,08
BITCOIN 22861900,75%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sosyal Medya Reklamlarında Yapılan İhlallere İdari Yaptırımlar Devam Ediyor
  • Haber Ab
  • Teknoloji
  • Sosyal Medya Reklamlarında Yapılan İhlallere İdari Yaptırımlar Devam Ediyor

Sosyal Medya Reklamlarında Yapılan İhlallere İdari Yaptırımlar Devam Ediyor

ABONE OL
Eylül 1, 2024 09:37
Sosyal Medya Reklamlarında Yapılan İhlallere İdari Yaptırımlar Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Reklam Özdenetim Kurulu’nun İncelemeleri

Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Reklam Özdenetim Kurulu, sosyal medya platformları üzerinden yapılan reklamları detaylı bir şekilde inceledi. Kurul, “sosyal medya etkileyicisi” olarak bilinen “influencer”ların faaliyetlerini denetlemek amacıyla Mart 2022’de Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi’ni başlattı.

İhlallerde Büyük Düşüş

Proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, influencer paylaşımlarının reklam olduğunun açık ve anlaşılır şekilde belirtilmemesi oranı %57’den %11’e geriledi. Tüketicilerin sosyal medya reklamlarına karşı farkındalığının artmasıyla yapılan şikayet başvurularında da artış yaşandı.

Uygulanan Yaptırımlar

Uzmanlar, tüketici şikayetlerini inceleyerek başvuru şartlarını sağlayanları değerlendirdi. Kurul, aykırılık tespit ettiği durumlarda gerekli idari yaptırımları uyguladı. Bu kapsamda, 50 sosyal medya hesabına yaptırım uygulandı. 39 influencera durdurma cezası, 11 influencera ise durdurma ve idari para cezası verildi.

Artan İdari Para Cezaları

Geçen yıl 5 influencera 1 milyon 352 bin 808 lira norabahis giriş idari para cezası uygulanırken, bu yılın ilk 6 ayında 11 influencera toplam 5 milyon 35 bin 994 lira idari para cezası kesildi. Böylece, 1,5 yıllık dönemde toplam 6 milyon 388 bin 802 lira para cezası verilmiş oldu. Ayrıca, Kurul geçen yıl bir influencere uygulanan idari para cezasını yeniden değerleme oranında artırarak 2024’te 550 bin 59 liraya yükseltti.

İhlal Nedenleri ve Uygulanan Yaptırımlar

Bazı influencerlara idari yaptırım uygulanmasının sebepleri arasında reklamın açık bir şekilde belirtilmemesi, sağlık beyanları içeren ifadelerin kullanılması, yasak ürünlerin tanıtımı, kozmetik ürünlerle ilgili mevzuata aykırı ifadelerin yer alması gibi unsurlar bulunmaktadır. Kurul, bu tür ihlallerde durdurma ve idari para cezası gibi yaptırımları bir arada uygulamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.