DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21602650,13%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kara Para ve FATF: Türkiye’nin Gri Listedeki Durumu

Kara Para ve FATF: Türkiye’nin Gri Listedeki Durumu

ABONE OL
Mayıs 7, 2024 20:18
Kara Para ve FATF: Türkiye’nin Gri Listedeki Durumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

FATF Türkiye’nin Kara Para Aklama ve Yasa Dışı Finansmanını İnceledi

FATF, Türkiye’nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansman konularını ele almak üzere Türk yetkililerle toplantılar düzenledi. Geçen hağfta gerçekleştirilen görüşmeler, FATF’ın önümüzdeki ay yayımlayacağı rapor öncesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Mehmet Şimşek’ten Gri Listeden Çıkış Beklentisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat ayında yaptığı açıklamada, FATF ile çalışmaları tamamlayarak Türkiye’yi gri listeden çıkarmayı hedeflediklerini belirtmişti. Şimşek, “Haziran ayında yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkma süreci tamamlanmış olacak” açıklamasını yapmıştı.

Türkiye’nin Değerlendirilmesi ve Gri Listedeki Diğer Ülkeler

FATF’ın Türkiye’yi gri liste olarak belirlemesinin nedeni, kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadelede geride kalındığına işaret etmektedir. FATF ekibinin Türkiye’deki ilerlemeleri değerlendirmek üzere yaptığı ziyaretin, 28 Haziran’daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacağı belirtilmektedir. Türkiye’nin yanı sıra 20 ülke daha FATF’ın gri listesinde yer almaktadır.

Uluslararası MOnetary Fund (IMF) tarafından yapılan araştırmalar, gri listede bulunmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerde gerilime neden olabileceğini göstermektedir. Eğer Türkiye Haziran ayında gri listeden çıkarılırsa, bu durum Türk Lirası’nın değer kazanmasına ve TL varlıklarının güçlenmesine katkı sağlayabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.