Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için yeni standartlar belirlendi. Yenilenen Standartlar ve Kontroller Tebliğle birlikte gıdalardaki eser elementler ve işleme…
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için yeni standartlar belirlendi.
Tebliğle birlikte gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının analizinde kullanılacak numune alma ve analiz metodu kriterleri güncellendi. Kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik gibi eser elementler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için maksimum limitler belirlendi.
Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uyumlu olarak hazırlanan tebliğe göre, piyasaya arz edilen gıdalardan numune alınarak analizler yapılıyor ve belirlenen standartlara uygunluğu kontrol ediliyor. Belirlenen maksimum limitlere uymayan gıdalar için idari yaptırım uygulanıyor.
Yenilenen tebliğ ile birlikte faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların, 31 Aralık 2025 tarihine kadar belirlenen kriterlere uyması gerekmektedir. Numune alma süreçlerinin genel ilkeleri ve laboratuvar numunesi miktarları da belirlenmiş olup, analizler yetkili laboratuvarlarca gerçekleştirilmektedir.
Bu düzenlemelerle gıda güvenliği ve denetim süreçleri etkin bir şekilde yürütülmekte, tüketicilerin sağlığı korunmaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]