DOLAR 32,5083 0.34%
EURO 34,8197 0.54%
ALTIN 2.411,611,34
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Atatürk Üniversitesi’nden Yoğun Bakım Hastalarına Yardımcı Yeni Bir Cihaz
  • Haber Ab
  • Sağlık
  • Atatürk Üniversitesi’nden Yoğun Bakım Hastalarına Yardımcı Yeni Bir Cihaz

Atatürk Üniversitesi’nden Yoğun Bakım Hastalarına Yardımcı Yeni Bir Cihaz

ABONE OL
Nisan 18, 2024 17:10
Atatürk Üniversitesi’nden Yoğun Bakım Hastalarına Yardımcı Yeni Bir Cihaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

El Şeklindeki “Terapotik Dokunmatik” Cihaz Yoğun Bakım Tedavisine Destek Olacak

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik ve Mühendislik Fakülteleri iş birliğiyle geliştirilen yeni bir cihaz, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine katkı sağlayacak.

Cihazın Özellikleri

Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin birlikte yürüttüğü 1 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan “Terapotik Dokunmatik” cihazı, yoğun bakım hastalarına destek olacak. Bu özel cihaz, hastaların tedavi sürecinde insan eli dokusuna benzer bir his yaratmayı hedefliyor. Cihazın içerisine hasta yakınlarının sesleri veya istenilen sesler eklenerek hastalara pozitif etki sağlanması amaçlanıyor.

COVID-19 Döneminde Doğan Bir Fikir

Doç. Dr. Bahar Çiftçi’nin önderliğinde geliştirilen cihaz, COVID-19 pandemisi sırasında hastaların yakınlarıyla iletişimlerini artırmayı amaçlıyor. Özellikle hastaların enfeksiyon riskleri nedeniyle ziyaret edilemediği bu dönemde, cihaz sayesinde hastaların sevdiklerine daha yakın hissetmeleri sağlanacak.

Bilimsel Çalışmalar Başlıyor

Cihazın hastalar üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla bilimsel çalışmalar başlatıldı. Müzik ve dokunma terapilerinin bir araya getirildiği bu teknoloji, hastaların yaşam bulguları üzerinde olumlu etkiler göstermesi bekleniyor.

Atatürk Üniversitesi öğrencilerinden Hüseyin Can Torlak, cihazın insan eli hissiyatını yaşattığını ve arkadan gelen seslerin de güzel bir hissiyat oluşturduğunu belirterek cihazın yoğun bakım hastaları üzerinde olumlu etkiler bırakmasını umut ettiğini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.